Pilotáž programu Podnikatelský inkubátor 1

V druhé polovině února a na začátku března proběhla na Základní škole nám. Curieových v Praze pilotáž vzdělávacího programu Podnikatelský inkubátor 1. Žáci se dozvěděli o příkladech fungujících sociálně odpovědných podniků ve svém okolí a poté rozpracovávali vlastní návrhy podnikatelských záměrů. Podkladem pro rozpracování bylo schéma plátno obchodního modelu, které analyzuje jednotlivé prvky podnikání, od hodnotové nabídky, přes zákaznický segment, náklady a zdroje, až po komunikační kanály a další.

Během prvního projektového dne žáci absolvovali edukační vycházku v okolí školy a inspirovali se konkrétními příklady sociálně odpovědného podnikání v prostředí, ve kterém se každý den pohybují. Jedním z příkladů byla sociální firma Košára, která zaměstnává lidi, kteří nemají dobré rodinné zázemi, trpí psychosociálními obtížemi či nemají pracovní návyky. Příklady sociálního podnikání studenty inspirovaly k tvorbě vlastních podnikatelských záměrů.

Žáci pracovali v 6 skupinkách, v kterých také poslední projektový den přednesli své podniky publiku. A čeho se jednotlivé záměry sociálně odpovědného podnikání týkaly?

1. Tacotrain – mexická restaurace zaměstnávající postižené a znevýhodněné lidi. Velký důraz bude kladen na čerstvé potraviny, s čím se pojí i další aspekt sociálně odpovědného podnikání – nespotřebované jídlo a suroviny bude poskytnuto zdarma lidem, kteří na ně nemají dostatek finančních prostředků. Svůj název restaurace získala díky faktu, že jídlo budou, kromě číšníků, roznášet (či spíše rozvážet) i modely vlaků. Z tohoto důvodu plánují majitelé navázat spolupráci mimo jiné i s Českými drahami, od kterých by modely získali.

2. ARMS (Airsoft Military Restaurant Service) – airsoft arena s restaurací, ve které pracují postižení a znevýhodnění lidé. Součástí komplexu budou i ubytovací prostory, které mohou krátkodobě využívat lidé bez domova.

3. Zachraňte psy – kavárna, která část výdělku věnuje pomoci psům. Návštěvníci mohou vzít s sebou do kavárny i své čtyřnohé mazlíčky. Součástí kavárny bude i obchůdek, v kterém se dají koupit originální dárky pro psy.

4. Kavárna pro život – kavárna zaměstnávající postižené lidi. Část výdělku kavárny bude určen i na úklid a zvelebení okolí, čím chtějí majitelé podpořit komunitní život v Praze 1, který často schází zejména kvůli velké míře turismu.

5. Fantasy World – obchůdek zaměřený na literaturu a na výrobky spojenými s knihami. Součástí bude i kavárna a dílna, ve které budou obaly na knížky, předměty z knížek a další výrobky vznikat. Podnik bude zaměstnávat i postižené a znevýhodněné lidi.

6. Rotterdam – kavárna, která bude bezpečným místem pro každého zákazníka, stejně jako je přístav Rotterdam bezpečným místem pro kotvící lodě. Podnik bude zaměstnávat lidi s postižením a lidi, kteří mají problém sehnat si dlouhodobě práci. V interiéru kavárny budou na zapůjčení i knihy, takže bude možné si během návštěvy číst.

Tento záznam byl publikován v Aktuality . Uložit odkaz do záložek.